Naistepäeva eri – Kas Eesti lasteaias on TÜDRUKUD või INIMESED?

NAISTEPÄEVA ERI – Kas Eesti lasteaias on TÜDRUKUD või INIMESED?

Ka Eesti inimeste kirgi on üles kütnud hiljutine uudis sõbralikust Soomest, kus liigutakse sooneutraalsuse poole. Kas  sama suundumus võib tabada ka Eestit – sh meie LASTEAEDA?

LUBAME TÜDRUKUD ETTE, õpetatakse Eesti lasteaedades. Ja seda ei käsitleta sugugi poiste ahistamisena. Pigem antakse sellega esmane õppetund mehelikkuse kujunemisel. Ootab ju iga naine, et mees tekitaks temas turvatunde. Oleks valmis tema eest seisma ja teda kaitsma. Samas rõhutame lasteaias ka seda, et tüdruk peaks käituma nii, et poiss teda heal meelel ette lubaks.  Nõnda kui täiskasvanute eluski – igale naisele ei taheta ust avada…   

HOOLITSEMINE, ABISTAMINE, SÕBRALIKKUS on need, mis tüdrukutest head kaaslased teevad. Seda teavad juba 3-4 aastased poisid. Ja see on määrav mängukaaslase valikul. Ehk siis Eesti lasteaedades on hinnatud eriti need tüdrukud, kellest on kujunemas head inimesed. Kaaslaste abistamisele suunatakse Eesti lasteaias küll mõlemast soost lapsi. Tüdrukute puhul on abi enamasti seotud riietumise, koristamise, lohutamisega.  Ehk siis kõik see, mis on justkui samas emalik käitumine. Poisid aitavad heal meelel ust lahti hoida, kaaslasi õpetada või füüsilist jõudu vajavates tegevustes.

ILU ja HOOLITSETUS on Eesti kultuuris ikka naiste juures olulisem olnud kui vastassugupoole puhul. Ehkki enne pidustusi seavad lasteaias ka poisid oma soengud korda ja rõivad sirgeks. Siiski on läbi aegade just tüdrukutele ja naistele oluline ilus olemine iseenesest. Meeste pilkude püüdmine on ürgnaiselik ja selle vastu ei saa vast ükski käsk ega keeld, sh sooneutraalsuse nõue.  Suures plaanis on ilu mõiste küll laienemas, aga ilusa tüdruku osas lasteaia poistel eriti vastakaid arvamusi ei ole. 

SALAPÄRA ja SÄRASILMAD  on samuti juba lasteaia vanuses tüdrukutele omased. Kõigile kõigest ei räägita. Sosistatakse parimate sõbrannadega ja jäetakse midagi ütlemata, saladuseks.  Salapära ja särasilmad taas justkui mehelikkusega kokku ei käi… Küll aga teeb see tüdrukud ja naised vastassoole seda põnevamaks.

Miks peaksime seda eirama või muid mehelikkuse ja  naiselikkuse ilminguid maha suruma?  Kas selleks, et tulevikus oleksid meie noored kesksoolised võrdsed partnerid?  Pigem jäägu ikka tüdrukutes alles nii emalik hool, ilus olemise soov kui ka salapäratsemine.

Seega siis on ehk kuldne kesktee selles, et ühendame INIMLIKKUSE ja NAISELIKKUSE ning oleme Eesti lasteaias peredele abiks sõbralike, hoolivate ja hoolitsetud tüdrukute kasvatamisel. 

Küllap siis poisidki heal meelel neile uksi avavad, neid vähemalt pulmapäeval kätel kannavad, nende kotte tassivad ja naistepäeval lilli kingivad.

ILUSAT NAISTEPÄEVA!

 

Lugupidamisega
Naine ja lasteaiaõpetaja
Merike Angerjärv

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *